Categories
Weblog

Een werknemer met burn-out, hoe kan je dat als Teammanager voorkomen?

IPresteren, lastig op een lege (denk)tank. Maar in een maatschappij waar informatie voortdurend op ons afgevuurd wordt, lijkt het lastiger dan ooit om alles draaiende te houden, op zo’n manier dat er nog voldoende denkruimte over blijft. Meetings, e-mails, het uitwerken van die al veel te lang uitgestelde briefing. Soms hebben we zoveel informatie te verwerken dat ons hoofd compleet overloopt. De ademhaling gaat steeds hoger zitten en we raken gewend aan een stressvol lichaam. Een weekend is dan bijna niet meer genoeg om bij te komen. Zo’n neerwaartse spiraal kan heel snel leiden tot een flinke burn-out. En daar weer overheen komen kan een herstelproces van jaren betekenen. Daarom kunnen we beter voorkomen dan verhelpen.

Talloze wetenschappelijke onderzoeken laten ons zien dat mediteren onze gezondheid bijzonder goed en effectief kan ondersteunen. Het zorgt voor meer energie, een betere focus, een sterker immuunsysteem, lagere bloeddruk, cholesterol, spierspanning en hartslag. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Tenminste, als je vaak mediteert heeft het een aanzienlijk effect op je lichaam en geest. Op den duur ga je steeds meer wennen aan deze waardevolle ‘denkpauze’ en dat wordt voelbaar in je hele lichaam.

 

inleiding-jan-walburg-15-728.jpg

 

Meditatie binnen jouw team
Is het noodzakelijk om jouw team te stimuleren om te gaan mediteren? Absoluut. Misschien voel je de noodzaak nu nog niet, als het reilen en zeilen soepel verloopt binnen jouw team. De dagelijkse werkroutine die we gewend zijn zorgt er al snel voor dat we niet uit onze comfortzone stappen om iets nieuws te proberen. Herkenbaar? Vast. Maar wat gebeurt er als er ineens een stressvolle situatie ontstaat? Thuis of op de werkvloer? Is jouw team dan in staat om deze spanningen individueel goed op te vangen? En jij zelf ook?

We hebben 7 resultaten op een rij gezet die je met meditatie kan bereiken:

  • Minder routinematig maar op effectieve wijze gaan werken
  • Jezelf, anderen en informatie objectiever bekijken
  • Processen en situaties vanuit een objectief perspectief benaderen
  • Weten wat de juiste beslissing en oplossing is binnen een moeilijke situatie
  • Snel in een ontspannen ‘flow’ terecht komen
  • Beter presteren en meer voldoening uit het werkproces halen
  • Een hoger tolerantieniveau en grotere stressbestendigheid ervaren
  • Minder ziekteverzuim

Lang traject, meditatie coaching?
Zo’n meditatie training in je eigen afdeling integreren, moet dat een heel lang traject zijn? Absoluut niet, tegenwoordig zijn er verschillende coaches die trainingen geven gericht op het bedrijfsleven. Deze trainingen zijn van korte duur met kerngerichte handvatten die je direct kan toepassen binnen jouw organisatie. Als je hier meer over wilt weten, neem dan eens contact op met Lara Fernandes Pereira van Você Coaching. Lara is bedrijfscoach op het gebied van mentale ondersteuning. Zij kan je meer uitleggen over hoe meditatie past binnen het bedrijfsleven. Maar ook hoe zo’n training op maat kan worden gemaakt zodat deze past bij de unieke behoeften van jouw team. En indien gewenst kan zij je ook helpen om gerichte resultaten te bereiken die passen bij jouw organisatie en haar individuen.

Let’s wipe out the burn-out!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *